Ha ettél finomat, akkor most megteheted, ha megsütötted!
Nincs benne élesztő és sütőpor, és adalékanyag, amitől az egész "mű" lesz, csupán az egyszerű, házi, mindennapi hozzávalók, amik a sarki kisboltban meg a spájzomban megtalálhatók...
Rétes
30 dkg liszt (fele rétesliszt, fele sima liszt - 1 púpozott evőkanálnyi rozsliszt, vagy grahamliszt kíséretében),
1 tojás,
1 kis pohár tejföl,
1 evőkanál víz,
pici só, ezeket összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük, utána a legvékonyabbra réteslisztezett deszkán kinyújtjuk.
10-15 dkg langyosított vajba 10 dkg-nyi réteslisztet belekeverünk.
Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára, majd, mint egy tölteléket felcsavarjuk. Olajjal kenjük a tésztát minden hajtásnál.
Tetszés szerint 3-6 egyenlő darabra vágjuk, kisebb/nagyobb szélességű rétesek lesznek belőlük.
Kinyújtjuk, tetszés szerinti töltelékkel ízesítjük. (meggyes-mákos, almás-diós-citromhéjas, túrós-mazsolás-fahájas...)
A töltelékekbe 1 púpozott evőkanálnyi cukrot és 1 csomag vaníliáscukrot teszünk mindössze.
Feltekerjük, tejföllel megkenjük, a szokásos módon (kb. 180 fokon) sütjük.
Szeleteljük, vaníliás porcukorral szerényen megszórjuk és nagyon jó étvággyal megesszük.
KLASSZ, KÖNNYEN KEZELHETŐ, FINOMSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Érdemes dupla adagot gyúrni, mélyhűtőben hosszabb ideig tárolható, bármikor könnyen az asztalra "varázsolható".
I.! Köszönöm Neked a receptet! Utólagos engedelmeddel közreadom, hogy más is kipróbálja!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése