Oldalak

2011. március 5., szombat

8) Rétesrecept!

Ha ettél finomat, akkor most megteheted, ha megsütötted!
Nincs benne élesztő és sütőpor, és adalékanyag, amitől az egész "mű" lesz, csupán az egyszerű, házi, mindennapi hozzávalók, amik a sarki kisboltban meg a spájzomban megtalálhatók...

Rétes
30 dkg liszt (fele rétesliszt, fele sima liszt - 1 púpozott evőkanálnyi rozsliszt, vagy grahamliszt kíséretében),
1 tojás,
1 kis pohár tejföl,
1 evőkanál víz,
pici só, ezeket összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük, utána a legvékonyabbra réteslisztezett deszkán kinyújtjuk.

10-15 dkg langyosított vajba 10 dkg-nyi réteslisztet belekeverünk.
Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára, majd, mint egy tölteléket felcsavarjuk. Olajjal kenjük a tésztát minden hajtásnál.
Tetszés szerint 3-6 egyenlő darabra vágjuk, kisebb/nagyobb szélességű rétesek lesznek belőlük.

Kinyújtjuk, tetszés szerinti töltelékkel ízesítjük. (meggyes-mákos, almás-diós-citromhéjas, túrós-mazsolás-fahájas...)
A töltelékekbe 1 púpozott evőkanálnyi cukrot és 1 csomag vaníliáscukrot teszünk mindössze.
Feltekerjük, tejföllel megkenjük, a szokásos módon (kb. 180 fokon) sütjük.
Szeleteljük, vaníliás porcukorral szerényen megszórjuk és nagyon jó étvággyal megesszük.

KLASSZ, KÖNNYEN KEZELHETŐ, FINOMSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Érdemes dupla adagot gyúrni, mélyhűtőben hosszabb ideig tárolható, bármikor könnyen az asztalra "varázsolható".


I.! Köszönöm Neked a receptet! Utólagos engedelmeddel közreadom, hogy más is kipróbálja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése