Oldalak

2011. augusztus 6., szombat

122) ...konzervüzem (5): őszibarack és mirabola...

...eljött az őszibarack szezonja...

Van termés.
Fogy.
Finom.
Szeretjük.
Minden formában befőzöm...

A fáról még egyetlen barackot sem szedtünk le.
?????
...bár, valahogy minden nap úgy jutunk ki a hobbira, hogy a földről kell a lepotyogott barackot fölszedni, mert valószínűleg a szélsőséges időjárás miatt nem képes a fán megérni...

...így marad a földközeli szüretelés és a lehetőségekhez mérten szörp ill. dzsem/lekvár eltevése.

A barackhullás miatt kevés a valószínűsége, hogy befőtt is kerül majd a spájzba, mert többnyire puhult/túlérett állapota miatt nehezen kezelhető befőttként...
...ez van...

*****

...mirabola...

Aki nem ismeri: ez az a szilvafajta, amelyik szinte dísznövényként kezelt, senkit nem érdeklő  szilva, a napsárga ill. piros, ill. bordó gyümölcsével.
Képes rengeteget teremni. Meg se kottyan neki a bármilyen időjárás.

...valamit nagyon tud ez a mirabola!

Van abban valami, hogy oka lehet a mindenkori sok-sok termésnek, mert valószínű, hogy igen egészséges és jó hatása van a gyomorműködésünkre.

Ez a szilva úgy nyersen a fáról fogyasztva jellegtelen, semmilyen ízű, szinte karakter nélküli.
No de befőzve!
Az ám az íz!
Befőttként, vagy lekvárként nagyon a helyén van ez a szilvácska!

Közepes mennyiségű cukrot véve (8 dl-es befőttes üveg/3 evőkanál kristálycukor, olyan íny csiklandozó befőttet kapunk, hogy a tíz ujjunk is kevés, hogy megnyaljuk, az elfogyasztása után...
...valami fantasztikus ez a szilva!

Savanykás lesz.
Felejthetetlenül savanykás. 

A puszta emlegetésére is megindul az ember nyálelválasztása, mint a citromnál.

Olyan ez, mint a sárgarépa...
?????
Főzve "jön ki" az aromája, ízvilága így utánozhatatlanná válik.

Kompótnak "se kutya".
Ajánlom jó szívvel bárkinek kipróbálásra!

*****
Néhány évvel ezelőtt történt:

Befőttként először raktároztam el a mirabolát.
És eljött az ideje annak is, hogy felbontjuk, s elfogyasztjuk.
A lányaimmal vacsoráztunk, (a férjem valami miatt már korábban túl volt rajta), s a vacsora finom "meglepetés-kiegészítője" volt a befőtt...
Kóstolgattuk, ízlelgettük... az újdonságnak számító mirabolát...
Úgy jártunk vele, mint akik citromba haraptak..., s vártuk a hatást,... s összenéztünk, s kijelentettük, hogy "nagyon finom!", s közben néztünk egymásra...

...közben eszembe jutott, hogy valószínűleg azt az egyetlen üveget bontottam ki, amelyikből véletlenül kimaradt a cukor...

-No de Apa szó nélkül megette! Szegény!- jegyezték meg a lányaim.

Aztán bontottunk másik üveggel, s az újdonság ízerejét teszteltük...
Semmi különbség nem volt köztük, tehát mindkettőben volt cukor is, csak úgy látszik kevés.
...
...de elfogyott, mind megettük,

...milyen finom az az újfajta befőtt, és hogy jövőre is tegyek el belőle, csak egy kicsit több cukorral... nevettünk, csak nevettünk, a könnyünk is kicsordult...

...az akkor várandós lányom, G. fogta a kis pocaklakóját, úgy kacagott..., csak meg ne szüljön a mirabolától..., tetéztük a jókedvet magasabb szintre...

Fura volt az új, eddig nem ismert íz, "citrom bőrébe bújt szilva", érdekes volt..., legalábbis felejthetetlen...

Azóta is beraktározom, sőt már ültettünk fákat is, s bemutatkozott a néhány szem termés is rajtuk...
 
képek lesznek...

1 megjegyzés:

  1. Kedves Vali! Mirabola fácskára hol és hogyan tettetek szert? Szeretnék én is ültetni de nem épp faiskolai kínálat. Esetleg magot válasz borítékban tudsz nekem küldeni?? Köszönöm a válaszodat! Szép napot kívánok!

    VálaszTörlés