Érik a birskörténk.
A birskörte év közben csak úgy titokban éli az életét.
Méltatlanul szentelünk rá kevés figyelmet.
Apró fehér virágokkal bólogat zöld lombozata közül, aztán mintha mi sem történt volna, alakulnak a gyümölcsök a fákon.
Szinte észrevétlen a növekedésük, de szeptemberre "megtelik" a fa gyönyörű szép, aranysárga körtékkel.
Némelyik súlya az 1 kilogrammnyit is megközelíti...
Szegény kis fák, jól megedződnek gyümölcseik érlelésekor!
...és aztán szedjük, majd jön a befőttes üveg, s szeretnénk az illatos gyümölcsöket télre beletölteni, hogy el ne felejtődjön az az illat, amit a szedésükkor megtapasztalunk.
...
...és akkor, amikor már elég kompót került az üvegekbe, és már boldog-boldogtalant megajándékoztunk a finom gyümölccsel, sor kerülhet a birskörte-lé, mint gyümölcslé télre elrakásához is.
...
Úgy kezdődik, hogy vedd elő a legnagyobb fazekadat, amit az edényeid között találsz...
Igen, ez az "arány"!
Nos, íme a recept:
6 liter víz, meg annyi birskörte (a birsalmából is így készül), hogy az edény tele legyen.
Puhára főzni a gyümölcsöt, cukorral, vagy akár cukor nélkül, aztán a gyümölcsöt turmixolni, két rétegű celofánnal (ami között a tartósító szert elhelyezni), lezárni, és mehet rá a csavaros kupak, száraz dunszt, majd végleges helyére rakni, s a családnak feltálalni és jóízűen elfogyasztani...
Jaj és egy egész citrom leve, héja, ami olyan zamatossá teszi az innivalót, hogy felejthetetlenné válik!
Jaj és egy egész citrom leve, héja, ami olyan zamatossá teszi az innivalót, hogy felejthetetlenné válik!
...ennyi a "használati utasítás"!.
Pikk-pakk és már készen is van!
Nincs annyi üveg, ami tele ne lenne birskörte-lével!
No, de amikor egy "húzásra" fél liternyit is képesek vagyunk meginni belőle! Így nem is olyan sok!
Finom, egészséges!
...
S a munka, ami vele van, az felejthető, mert kárpótol az íz/aroma, amivel üvegbe zártam a nyári napsugarakat is!
ÖRÖMÜNKRE!
EGÉSZSÉGÜNKRE!
Köszönjük ARANYLÓ NAPSUGÁR!
(:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése