Oldalak

2012. október 21., vasárnap

274) Birskörte-lé

Megint "konyhatündérkedést játszom", igaz, ha jobban meggondolom, ez inkább "konyhaboszorkánykodás"...
Érik a birskörténk.
A birskörte év közben csak úgy titokban éli az életét.
Méltatlanul szentelünk rá kevés figyelmet.
Apró fehér virágokkal bólogat zöld lombozata közül, aztán mintha mi sem történt volna, alakulnak a gyümölcsök a fákon.
Szinte észrevétlen a növekedésük, de szeptemberre "megtelik" a fa gyönyörű szép, aranysárga körtékkel.
Némelyik súlya az 1 kilogrammnyit is megközelíti...
Szegény kis fák, jól megedződnek gyümölcseik érlelésekor!
...és aztán szedjük, majd jön a befőttes üveg, s szeretnénk az illatos gyümölcsöket télre beletölteni, hogy el ne felejtődjön az az illat, amit a szedésükkor megtapasztalunk.
...
...és akkor, amikor már elég kompót került az üvegekbe, és már boldog-boldogtalant megajándékoztunk a finom gyümölccsel, sor kerülhet a birskörte-lé, mint gyümölcslé télre elrakásához is.
...
Úgy kezdődik, hogy vedd elő a legnagyobb fazekadat, amit az edényeid között találsz...
Igen, ez az "arány"!
Nos, íme a recept:

6 liter víz, meg annyi birskörte (a birsalmából is így készül), hogy az edény tele legyen.
Puhára főzni a gyümölcsöt, cukorral, vagy akár cukor nélkül, aztán a gyümölcsöt turmixolni, két rétegű celofánnal (ami között a tartósító szert elhelyezni), lezárni, és mehet rá a csavaros kupak, száraz dunszt, majd végleges helyére rakni, s a családnak feltálalni és jóízűen elfogyasztani...
Jaj és egy egész citrom leve, héja, ami olyan zamatossá teszi az innivalót, hogy felejthetetlenné válik!

...ennyi a "használati utasítás"!.
Pikk-pakk és már készen is van!
Nincs annyi üveg, ami tele ne lenne birskörte-lével!
No, de amikor egy "húzásra" fél liternyit is képesek vagyunk meginni belőle! Így nem is olyan sok!
Finom, egészséges!
...
S a munka, ami vele van, az felejthető, mert kárpótol az íz/aroma, amivel üvegbe zártam a nyári napsugarakat is!
ÖRÖMÜNKRE!
EGÉSZSÉGÜNKRE!

Köszönjük ARANYLÓ NAPSUGÁR!

(:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése