Figyelem!
N A S S O L N I V A L Ó :
tej, tojás, élesztő, sütőpor, liszt, cukor és egyéb adalékanyagok
N É L K Ü L!!!!!
... ez nem más, mint a
m ű z l i s z e l e t h á z i l a g!
(kb. 20. szelethez)
összesen 500 gr. mag:
- búza-, rozs-, vagy zabpehely,
- 1 evőkanálnyi szezámmag,
- 1 evőkanálnyi lenmag,
- 1 evőkanálnyi mazsola,
- 1 evőkanálnyi napraforgómag,
- 1 evőkanálnyi kókuszreszelék,
- meggy ( vagy más gyümölcs; aszalva, vagy a kissé cukrozott magozott befőtt)
- mogyoró,
(ezek tetszés szerint, a szemünk színének, vagy a kedvencünknek, ill. a spájzban megtalálhatóktól függően!)
- dió darálva,
- 1 evőkanálnyi étolaj,
- 2 reszelt alma,
- 2 evőkanálnyi, vagy fél citrom leve,
- 3 evőkanál folyékony méz.
A hozzávalókat alaposan összekeverjük,
tepsibe, sütőpapírra kiöntjük, jól lesímítjuk (tömörítjük),
lassú tűzön 20-30 pecig sütjük (világosbarna színű lesz).
Kihűlésig várunk, szeleteljük.
Kissé "morzsálódik", ezért célszerű csomagolni, így könnyebben tárolható hűtőben, ill. vihető tízórainak/uzsonnának, kínálható nasinak...
Celofánpapírba; 40x40 cm-es méretűt négy részre vágjuk és henger alakot tömörítünk a "süteményből", a papír végét összesodorjuk,
így M Ű Z L I - R O L Á D -ot kapunk.
A gyerekek imádnak közreműködni az előkészületi munkálatokban!
Engedjük Nekik!, sőt kérjük Őket!
Nálunk E., az unokám mondja: "Seítek (=segítek) Mama! Jó?
Hát persze, hogy jó!
Jó étvéggyal elfogyasztjuk,
és kínáljuk másnak is!
A receptet az interneten, keresgélés után találtam, majd saját tetszésem szerint kissé változtatva próbáltam ki, s adom közre!
Valaki kisegítette a receptemet:
VálaszTörlésAzt mondta/írta:
- a búza-, rozs-, vagy zabpelyhet a kezdetkor áztassuk be, mert úgy "tapadósabb" lesz;
- a hűtőben lefagyasztva hosszabb ideig eltartható.
Köszönöm a kisegítést!
(:-)
Ho Csiz Vali